Friday, 20 April 2012

Jadi cikgu SEHARI, dah kene PECAT..

       Semester break lambat lagi. Lagi dua bulan cenggitu la.  Tapi, aku dah berangan2 nak cari keje ape la nanti time cuti. Dua bulan dok umah,bek aku keje. Duit masyuk la sikit. Boleh la shopping simpan..hehe..

      Teringat pulak lepas aku abis spm time dulu (lame dah). Nak keje, tapi x de pon pergi cari. Haha. Sampai la bapak aku g tau ,ade kerja jadi cikgu ganti kat sekolah depan umah. Sebab cikgu tu cuti bersalin. Wah, excited la aku nak keje. Cikgu pulak tu. Dulu time kecik2 je main cikgu2. Nak jugak merasa jadi cikgu betul ni..hoho

      Bapak aku pon bawak la aku g sekolah depan umah tu. Nak g mintak keje la. Nak g mintak keje pon,,bapak aku teman taw. Siap ikut sekali g masuk dalam pejabat.  Biasalah, anak abah. Uish, x mau la aku pegi sensorang. Kecut perut la. Nak mintak, mestila buat muka manis, apalagi..dapat la keje tu. Hehe.. esoknye, aku boleh dah start mengajar. Cikgu math ngn bm. Nasib baik x suh aku ajar bi. Kalau x , hancuss la korang budak2..haha

     Pagi2,,dah bangun dah. Nervous2. Bapak aku pon hanta la pergi sekolah. Y ni, hanta sampai pintu pagar je la. Aku pon dengan excited cuak + takut, g la bilik guru. Pergh, 1st time dok betul2 kat meja guru. Muka pon, xlekang dek senyuman, yela takut cikgu2 lain ingat aku sombong lak. Dah la budak kecik. Deorang sume dah kawin2. Hoho


      1st kelas aku budak darjah dua. Aku ajar bm. Baca buku teks je sudah..haha.. Budak2 je dieorang ni, xde la nervous sangat. Mula2,aku kenalkan la diri n start mengajar. Bila aku suruh dieorang keluarkan buku teks, ade y terpinga2 aku nengok. Dah sah, x bawak buku teks la tu.. X pe  azee..relax,ko pon dulu camtu kan..haha. 


      Lepas tu, aku pon suruh la buat latihan dalam buku teks tuh.Ade la sorang,,oh bukan,,tiga empat orang x silap aku.. Dok tengok2 ,,tengok2..
Aku pun tanya la.."Kenapa?"..  
"X bawak buku tulis la cikgu". Dengan muka x bersalah je cakap.
Aku pon bagi la kertas kat mereka2 tuh. Nasib bek aku bawak buku tulis. Kalo x, aku suruh tulis atas tapak tangan. Garang x..kehkeh

     Bila dah bagi kertas pon, still buat muke terpinga2 jugak. Pehal pulak dak2 ni.. 
"Cikgu, x bawak pensel."
What??? Hampeh punye budak. Ko bawak ape ha g kelas. Ko tu dah la kecik. Aku pandang ko besar kecik besar kecik je tau x. Kalo sorang xpe, ni berorang2 y x bawak. 

Nak je aku ketuk pale sekoq2...huhuhu..Relax2, jangan marah.. Kang hilang keayuan muka..Acehhhh...heee

To be continued........


heeeee....aku sambung entry lain eh...x larat la pulak nak taip dah..
+______+

13 comments:

Syafiq Rashid said...

blogwalking here =)

Myra Amira said...

its a bit fun being a teacher.. :)

fierul said...

hehehe ..

sy mema ta bole jdi cikgu nanti abis anak murid sy telan .. hehe

nina.nina. said...

okey la tu boleh jadi cikgu.. blogwalking je.. ;p

CiK FizA said...

aip aip! apa kesudahan crita nie? hohoho. x sabar nak tau~ b'dsarkan tajuk, macam lucu je. hee. nie msti ada denda bdk2 nie. garang sgt la 2. hee :DD

si kiut lavender said...

hahah...

spoil betullah ajaq bebudak cenggitu

alah..teringin jgak nak jadik cikgu..wuwuwuuwu

lisa said...

banyak kerenah dan kena tahan sabar jadi cikgu ni. sebab mak lisa cikgu so dia kata agak penat.
sayang cikgu :)

uncHa said...

hee uncha sampai sekarang duk jadi guru tuisyen :p penat sungguh duk mengajar budak2x :p

Rann said...

Azee dear !!! huhuu .. lame tak singgah sini .. heheh .. wahh! jadi chegu iyer .. best aee. :D

ngaja baek2 taw. ^__^

Rann said...

lagi satu! Rann suker background tuu. wana biru and rerama tuu. chantekkk!

HOSTING RAJAWALI said...

i like your blog

chemay said...

chemay takleh jadi cikgu laaa.
chemay garangggg~
hehe

Nora Karim said...

oih... saja jek to be continue... tak sabar pulak nak baca apa jadi :P garang jugak yea cuti ganti ni... nak ketuk kepala org pulak :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright 2013 © Azee Hana,Design by Izza Sakura