Wednesday, 11 July 2012

kutip biji sawit

Pagi2 lagi aku tengah sedap tidur baring2,
Datang 2 orang budak kecik kejut aku
“kak azee, bangun..embah suruh kutip sawit”
*embah bermaksud nenek (bahasa jawa)
Bila dengar atas arahan embah, malas2 pon kene la bangun.
Mesti semalam ada orang kait sawit .. jadi banyak la biji2 sawit yang gugur kat tanah..
sayang kalau biarkan..kalau jual,dapat jugak duit.


nampak...duit duit,,,,,
untuk orang yang suka duit macam aku bukan mata duitan okay ,,baik kutip..
^____^

itu baru satu pokok..
Ada lagi 20 pokok kelapa sawit yang aku kene kutip..
Nasib baik x semua pokok berbuah time tu..
Kalau x,, mau 40-50 pokok..
pengsannnnnnnn...


ini lah pembantu pembantu setia aku aka sepupu aku..
Budak2 ni la yang dah membantutkan tidur aku..
Haishhhh..
Ngan budak2 ni kalo kerja,,bile semangat ,,semangat sangat..
Bila dah penat,,mula lah,,tetibe hilang..balik rumah..
hampehhh tol..


hasil kutipan satu pokok..
Dah selesai semua pokok,,dapat la dua setengah guni..
Tunggu pakcik pegi jualkan dulu..
^______^

p/s: stress online dekat rumah..beruk kesayangan aku ni boleh dapat line dekat atas mesin jahit kat dapur je..

14 comments:

Norzie hany said...

Kecik2 dulu selalu tolong bapa kutip buah sawit relai...maklum la anak felda.

Sue Bee said...

Ingat lah pulak masa sekolah rendah dulu-dulu..kalau tak hujung minggu, cuti sekolah pon kene tlg mak kutip biji sawit..slalu tercucuk duri tandan..sakit wooo!!

nur anis said...

dapat duit, belanja kfc..

Teenager Housemaid said...

wah..ini 1st time tgk biji sawit..huhu

Nurul Husna Mohd Hassan said...

betul sayang kalau biar camtu je, akak pun kadang2 ikut ayah kutip lepas orang potong buah :)

Papa Mifz said...

salam kenal...

ramai jugak pembantu2 tu yer...:)

Azhafizah Md Nor said...

seronoknya dapat upah..nak tlg jugaklah camni..hee

are_lin@yu said...

follow sini dr blog kak anis mu..hehe..jom join segmen pertama ayu ;-)

tirahzairi said...

best gak buat keje cmni kan

Anonymous said...

loose fruit lg mahal.. cepat2 jual nnt free fatty acid meningkat

akuamir said...

dulu time dok palong 2, berterabur bende ni atas jalan.. :3

zOeY zAu YaH said...

rajinnya kutip..duit2..haha..

O CIKTEDDY said...

wah..nmpk mcm best jek.cik x penah buat keje ni sume ^^

SP (spudinpunya) said...

cuba bakar biji kelapa sawit tu ..mesti sedap..series saya pernah buat ..lepas tu makan ..kenyang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright 2013 © Azee Hana,Design by Izza Sakura