Sunday, 31 March 2013

Permainan Tilik Menilik Tangan

Assalamualaikum

Siapa pernah main mainan tilik tilik tangan untuk tahu berapa orang anak dan umur berapa kita kahwin..
X silap aku dulu time sekolah2 menengah,,famous kot benda ni..X de benda nak buat duduk asrama, sibuk main benda alah ni..Tapi time dulu dulu main tilik anak je, minggu lepas baru aku try yang tilik umur berapa kawin tu..haha

Nak cuba??? Tapi ini sekadar suka suka sahaja ye..Sila jangan percaya sangat lah.. Kang jadi khurafat pulak..hoho

Berapa Jumlah Anak

Material yang diperlukan:
1. Rantai Emas
2. Cincin Emas

Masukkan cincin emas tu dekat rantai, jadi macam ala ala loket lah..Ni suruh kawan tolong buatkan eh..Tak boleh nak wat sendiri..Tapi make sure kawan tu x de pakinson..haha..Kawan pegang hujung rantai letak cincin tu atas tapak tangan korang..then buat macam celup celup rantai tu kat atas tapak tangan ,pastu angkat rantai tu, jangan bagi cincin cecah tapak tangan korang..Tapi jangan tinggi sangat pulak. Stay n tunggu sampai lah cincin n rantai tu bergerak sendiri..Bukan tangan kawan yang gerakkan taw..Ada 2 kemungkinan, samada cincin+rantai tu bergerak secara bulatan ataupun memanjang..Kalau bulat maksudnye gegurlll..Kalau memanjang maksudnya boboiii..
Excited taw main ni..hihihi

Selepas tu, ulang balik step yang celup2 tu n tengok bergerak bulat atau memanjang untuk tahu anak kedua pulak..Ulang lagi smpai la rantai tu dah x bergerak..Means kalau 4 kali ulang step, Empat empat bergerak bulat atau memanjang, maksudnya anak korang 4 la..

Haa,,boleh la fikir nama anak dah ye..
Sapa nak tahu apa hasil keputusan aku buat..=D
Jawapannya,,,, dari first x bergerak gerak pon, bulat pon x, memanjang pon x..
bagai menunggu bulan jatuh ke riba,,x jugak gerak2 cincin tu..
maksudnya??
Huh,,okay,,aku memang x percaya permainan ni..merepekk..hehe

Umur berapa kahwin

Material yang diperlukan:
1. Cincin Emas
2. Benang
3. Gelas

Sama macam dekat atas, masukkan cincin emas dalam benang wat ala ala loket jugak. Ha, yang ni wat sendiri2 ye, x yah bantuan kawan pon x pe.. Pegang hujung benang tu, biarkan cincin tadi terletak dekat tengah2 gelas tu. Make sure cincin tu kat tengah2 taw, jangan cecah lantai gelas tu pulak..Before that, sila tutup kipas..Mempengaruhi result pulak nanti..huhu

Stay je tangan korang tunggu cincin tu bergerak2 sampai berlaga dengan gelas. Setiap kali bunyi "ting" [berlaga dengan gelas] kira sekali. Berlaga lagi, kira 2 kali..Sampai la cincin tu stop, x bergerak dah..Berapa kali berlaga tu, tu la keputusannya..contoh 3O kali bunyi ting, umur 3O la kawin..haha
Merepek x???? hihihi

Keputusan aku,,cuba teka,,hihihi
23 kali berlaga maksudnya,, umur 23 aku kawin..hahahahaha..yang penting aku eksitedddd sebab aku yang paling awal,kawan2 aku buat semua 25,24..lalalalala~~~

Setakat ini sahaja lah permainan merepek yang aku ajar korang..Saja main untuk suka2..=D




9 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

best gak kalo tade keje kan?

:)

reza ahmad said...

kawen2..err :P

jaakechik said...

jaa penah gak main mcm ni dulu2... hihi.. tapi ada sikit perbezaan ngn cara hana laa.. hihi.. ~teringat lak zaman kecik!

nuyui a.k.a miss YUI said...

ahakz..kngn ..

Nora Karim said...

heheheh kelakar pulak baca... btw, dulu time akak sekolah2, dorang tilik tgk kat tapak tangan terus... kira garisan kat tapaka tangan... mmg tak de keje kot dulu2.. heheh

PILOT LOVER said...

dulu kecik2 pernah gak main dgn kengkawan.. bila dah tahu this is not good terus insaf ...heheh :)

Si Matatajam said...

Angkat tangan tinggi2 sebab pernah main yg first tu..hi hi

BUNDA a.k.a KN said...

salam dari BUNDA..

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright 2013 © Azee Hana,Design by Izza Sakura