Thursday, 20 November 2014

Proses Beli Kereta

Assalammualaikum

Memang betul-betul lama dah meninggalkan dunia blog ni.. Kadang tu, terlupa pulak ada blog.. Apa khabar kawan-kawan maya semua.. Mesti ramai dah lupa kehadiran aku.. sob sob..

Okay la, entri kali ni cuma nak tulis..
Aku dah ada komitmen .. haha.. itu je nak bagi tau..  Actually, few weeks ago, CIK BOOM BOOM aku baru sampai ke tangan aku.. Okay, siapakah CIK BOOM BOOM..


Inilah die, hati gembira sebab this is my first car , nama sendiri.. Tapi jangan gembira sangat, sebab bermulalah kehidupan dengan komitmen dan hutang.. hohoh

Memandangkan ni kali pertama nak beli kereta, agak nervous jugak la untuk proses kereta.. Yelah, yang paling takut kalau nak beli kereta ni adalah loan,, Risau la kalau x lulus, baru berangan2 pegang stereng, tengok2 , x lulus, so kecewa nanti. Lain la kalau ada sedebuk duit jatuh dari langit, boleh bayar cash berpuluh ribu.. Erk tercekikkkkk... 

So, meh nak bagi tau apa yang sgt penting untuk loan kereta ni..

Kad pengenalan
Lesen memandu 
Salinan tawaran kerja
Salinan statement bank at least 3 bulan
Salinan statement KWSP (kalau x de pon x pe, tp bagi je lah)

Kalau x da statement bank, boleh update buku bank and bagi salinan,, macam aku hari tu, ada ke nak mintak statement bank kena tunggu seminggu, and charge 10 ringgit, pastu setiap helai 2 ringgit,,Gilo.. Lepastu baru tau boleh guna buku bank je, update, settle

Dah ada semua ni, boleh serahkan la dekat dealer, biasanya dealer la akan berurusan ngn bank.. So, time dah submit semua dokumen, alert dengan telefon, sebab pihak bank akan call untuk interview.. Tapi just soalan simple2 je.. Dont worry.. and then few days dah boleh tau loan lulus ke tidak  =)

Hari tu dealer aku try banyak bank, untuk compare interest kan,, Yolah, 9 tahun wei nak ikat, kalau interest tinggi, ape kes... Akhirnya, dapat jugak keluarkan CIK BOOM BOOM dengan interest y agak rendah.. Atas bantuan dealer aku, sekejap je proses loan dah siap.. tinggal sign agreement je..


Ni la dealer aku, Kak azwien..sgt nice and helpful..Senang je bank luluskan.. Untung dapat dealer dia.. Kalau nk cuba dealer ni area klang or selangor, boleh la pm aku kat fb.. Dia pon buat perodua jugak kalau x silap..

okay , itu saja setakat ini.. ^_^



6 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

ada bc kat blog akk kamu..

murah rezeki awak =)

Anonymous said...

Lawa Proton Preve tu.. lagi ambik kaler silver dah macam preve Polis.. nice!

ezyra daniel said...

wahhh preve..agak mahal juga tu..rezeki akk pakai kereta tu hehe...seronok nye..nak berangan juga la pakai kereta mahal :P

PILOT LOVER said...

bestnyer dah ada kereta sendri...huhu

Emy Effendi said...

area klang area mana? :D

Ridz Ayeop said...

Nanti nak cari tayar lain kali, cuba website https://mytayar.com

Ada banyak kedai di kawasan Lembah Klang, Johor Bharu, Ipoh, Seremban dan Pulau Pinang yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan termasuk GST, tayar dan lain2 seperti yang dinyatakan mengikut kategori. Tiada ruang akan ditipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website. 

Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar. 

Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai bila kerja dah siap.

Cara jimat, mudah dan telus untuk membeli tayar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright 2013 © Azee Hana,Design by Izza Sakura